Groene Kinderopvang: verbinding met de natuur

Omdat slecht weer niet bestaat

Kind in het groen bij Burgemeester

Het begrip ‘groene kinderopvang’ zegt je misschien niet gelijk iets, het is ook een ontzettend breed begrip. Met groene kinderopvang wordt opvang bedoeld waar er ruimte is voor natuurbeleving en waar er aandacht is voor al het moois wat de natuur te bieden heeft. Spelen met modder, werken in de moestuin en op ontdekking gaan in de ontdektuin. Zowel in de zomer als winter, zowel wanneer de zon schijnt als wanneer het regent.

Verbinding met de natuur; spelen, fantaseren en verwonderen

Het is geen toeval dat verwondering en natuur samen komen bij de groene kinderopvang locaties van Sterre. Nergens kunnen kinderen meer hun energie en fantasie kwijt dan in de natuur. Maar waarom vindt Sterre de verbinding leggen met de natuur zo belangrijk? De wereld kent steeds meer prikkels, ook voor (kleine) kinderen. De natuur brengt rust en ontspanning en kan tegelijkertijd ook zorgen voor inspiratie. De kinderen spelen, fantaseren en verwonderen zich over alles wat ze zien. Ook baby’s worden erg rustig van de natuur en kunnen buiten slapen in de speciale buitenbedjes.

Gezonde voeding

Bij groene kinderopvang staat ook gezonde voeding centraal. Kinderen worden gestimuleerd groente, fruit en andere voedzame maaltijden te eten. Veel kinderopvanglocaties hebben dan ook een eigen moestuin, waar medewerkers samen met kinderen groenten verbouwen én natuurlijk eten. Leren en smullen tegelijk!

Voordelen van groene kinderopvang

  • De natuur gaat stress tegen
  • Het stimuleert de ontspanning
  • Kinderen leren plezier te hebben aan het buiten zijn
  • Kinderen spelen gevarieerder en geconcentreerder
  • Het heeft positieve invloed op ontwikkeling en welzijn van kinderen
  • Kinderen leren gezond(er) te eten
  • Voor later; het levert meer bewustzijn op rondom duurzaamheid en milieuproblemen

Zoek je een groene kinderopvang bij jou in de buurt? Bekijk hier alle Sterre locaties.